Det er lett å komme galt ut og tråkke feil, og det skal man vokte seg for i nyc, hvor det raskeste transportmiddelet veldig ofte er å labbe rundt i gode joggesko. Min idé er at man formes av de innskytelser man får kastet over seg, og siden vi har tenkt å bosette oss et sted mellom 70th og 90th på upper east manhattan, var det viktig å komme seg opp dit med en gang, for å spise seg inn i den lokale kulturen der oppe. Jeg pleier å si at jeg er en sedat og satt mann, som er ute etter det rolige og ettertenksomme liv, og da er det ikke lower east eller the village eller slikt som gjelder (det er løkka på oslosk). Min tanke med et godt liv på manhattan er mer konsentrert rundt rolige frogneraktige strøk som jo upper east er, hvor man har gode butikker med mat og vin, og hvor man kommer seg unna alle turistene som vanker midtown og nedover.
Jeg kom helt perfekt ut. Det regnet kraftig, men hva gjør vel det når man stiger ut av bussen (101-bussen som går oppover) og finner ut at svevet fra en tilværelse i vika i oslo til nyc har ført til en perfekt landing på 83th og 3th avenue (hjørnet på østsiden). Der holder en av de aller beste matbutikkene i hele nyc til, komplett med egen diner eller cafe, hvor de lokale oppsitterne har sin lørdags eller søndagsbrunch med mimosa eller bloody marys til egg benedict eller slikt. Vi bor i en suite på et hotel midtown, og målet var selvsagt å bunkre inn ost og fetevarer og viktualier og slikt, samt å sjekke ut om ryktene om butikkens perfekte tilpasning til slike elementer som undertegnede stemte.
Butikken var ganske enkelt fantastisk. Det finnes knapt de oster eller skinketyper man ikke kan få kjøpt på Eli´s market (eieren heter Eli Zabar og driver også noen andre spisesteder), sammen med et stort utvalg økologiske grønnsaker og frukt, eller tørrvarer eller kjøtt eller flesk og det som verre er. Vi spiste først, siden ryggsekken hjem kan bli tung å bære dersom man handler inn på tom mage. Jeg var i spise-meg-helt til-knes-humøret, så jeg valgte salatbaren-spis-så-mye-du-vil-til 16 dollar. Der lå kamskjell og crabcakes og menget seg med alle mulige delikatesser, slik at dagens første råd til menn med stor appetitt, er å gå for dette valget dersom man er ute og bruncher. Veldig mye god mat for pengene. Min kone, som heller er gourmet enn gourmand, koste seg med sine egg benedict og sin mimosa. Ikke noe dårlig valg det heller.
Upper East er heldigvis ikke så frisert som enkelte hevder. Generelt liker jeg at strøkene har litt karakter av levd liv, og noen råtne fortenner eller dårlig vedlikeholdte bygninger i ny og ne. Spaserturen fortalte at målestokken på oslosk for upper east heller er ruskete vika enn velholdte frogner og at jeg skal kunne klare å leve der oppe, sammen med de blåhårete damene i rullestol, som blir trillet av hushjelpen fra puerto rico.
Det er nå morgen, og nå går turen oppover for å se på dagens leiligheter. Målet er å være i hus før snøen legger seg, dvs. det var jo helt feil tenkt, for det var jo på norsk. Det kan være sol og 20 grader i nyc helt ut i november, og jeg regner med at vi har fått tak i en leilighet før den tid.
Bildet viser utsikten nordover på 3th avenue, fra 50 th street, omtrent på høyde med sjømannskirken, eller kjerka, som den vel skal omtales som.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar